Kaasboerderij

Een kaasboerderij is een boerderij met melkvee met koeien en geiten waar melk op ambachtelijke wijze tot kaas wordt verwerkt. Behalve het feit dat kaasliefhebbers smullen van echte boerenkaas heeft de kaasboerderij vaak ook een sterk educatief of toeristisch karakter. Een kaasboerderij heeft vrijwel altijd een eigen winkel waar kaas en andere ambachtelijke producten te koop zijn.

Kortste weg van land naar klant

Mooi proces is het eigenlijk. Je hebt een boerderij en koeien. De koeien hebben aan het ruwvoer op het land voldoende te eten en leveren melk, waarvan vervolgens op ambachtelijke wijze kaas gemaakt wordt. Een kaasboerderij is geheel zelfvoorzienend en heeft het gehele productieproces van grassprietje tot overjarige kaas in eigen hand. Of zoals vaak gezegd wordt, kaas van de kaasboerderij is de kortste weg van land naar klant. Het mest dat de koeien produceren wordt gebruikt als voedsel voor het gras, en daarmee is de kringloop rond. Vaak wint de kaasboerderij, om het plaatje compleet te maken, energie met zonnepanelen.

Veel handwerk en ervaring vereist bij maken boerenkaas

Op de kaasboerderij wordt de kaas gemaakt door de boer of boerin. Daarbij wordt in tegenstelling tot vroeger nu gebruik gemaakt van moderne hulpmiddelen terwijl vroeger alles met de hand gedaan moest worden. Toch vergt het maken van boerenkaas op de kaasboerderij nog veel handwerk en een grote dosis ervaring. Deze kennis wordt vaak van ouder op kind overgebracht en vaak is er dan sprake van een (geheim) familierecept. In het bereidingsproces speelt hygiëne een grote rol.

Verschil is de gebruikte melk

Grootste verschil tussen boerenkaas van de kaasboerderij en fabriekskaas is vooral de melk die gebruikt wordt. Op de kaasboerderij gebruikt men rauwe melk, gekoelde melk van een avond eerder en warme elk van dezelfde dag. In de fabriek wordt de kaas eerst gepasteuriseerd. Een ander verschil is dat men in de fabriek uitgaat van gestandaardiseerde melk, het vetgehalte van de melk is dan op een bepaald niveau gebracht. Op de boerderij kan het vetgehalte verschillen.

Proef eerst de producten in de winkel

In de winkel van de kaasboerderij koop je uiteraard boerenkaas en verse melk van de eigen koeien, net als karnemelk en zogenaamde standyoghurt, yoghurt die zo dik is dat het niet te schenken is. Vaak biedt de kaasboerderij ook eieren aan, net als geitenkaas, chutneys, jams en mosterd. Vaak biedt een kaasboerderij je de kans om de producten in de winkel eerst even te proeven.