Wat doet een traiteur?

Een traiteur verzorgt voedsel voor bedrijven of evenementen.

Wat is een traiteur?

Een traiteur wordt ook wel een cateraar genoemd. Een traiteur is een kok of bedrijf die diners van goede kwaliteit levert aan huis of bedrijven. Ze worden vaak ingezet voor feesten.


Geschiedenis traiteur

Het beroep traiteur is ontstaan in Frankrijk. Daar bereiden koks eten voor de adel en maatschappelijke bovenklasse.


Wat doet een traiteur?

Bedrijven of particulieren kunnen een cateraar inschakelen wanneer zij behoefte hebben aan deze verdienste. Bij het inschakelen van deze dienst zal een cateraar de gewenste maaltijden bereiden. Dit wordt vaak gedaan in grootkeukens en dus niet op de locatie. Het eten wordt dus vaak bereidt in grootkeukens, maar dit hoeft niet zo te zijn. Vaak wordt deze dienst ingeschakeld op feesten en daarbij kan het juist een wens zijn dat een cateraar het feest verzorgd door op locatie te koken. Hiervoor wordt dan wel eens apparatuur meegenomen, zoals een gril. Natuurlijk neemt een traiteur niet alleen een gril mee, maar ook het voedsel voor de gril.
Een traiteur wordt vaak ingeschakeld voor exclusief eten voor veel personen. Het zal dus anders zijn dan een zak friet. Een cateraar zal niet alleen standaard koken, maar zal ook tijd steken in het verzorgen van het voedsel. Daardoor ziet het eten er heel verzorgd uit op feesten. De uitstraling van een feest zal dan luxer worden ervaren door de gasten. Als je dus exclusief eten wil bestellen, kan je het beste een cateraar inschakelen.


Misverstanden over een traiteur

Een cateraar wordt soms vergeleken met een privé kok. Een privé kok wordt vaak geassocieerd met iemand die op locatie komt werken waarbij de producten al aanwezig moet zijn. Dit zal mogelijk bespreekbaar zijn, maar is niet vanzelfsprekend. Nog een misverstand over een traiteur is dat het gaat om één persoon. Dat komt misschien door de geschiedenis van het woord en omdat het klinkt als enkelvoud, maar het wekt dus de verkeerde associatie. Het kan namelijk ook gaan om een heel bedrijf waarbij meerdere personen de werkzaamheden uitvoeren. Het kan dus zo zijn dat er meerdere personen verschillend voedsel bereiden. Dit kan natuurlijk ook worden onverdeeld als een persoon die het eten bereidt, een persoon die het eten serveert en een persoon die het eten brengt.


Kosten cateraar

De kosten voor een cateraar hangen af van het bedrijf en de werkzaamheden. Hoe groter de bestelling, hoe hoger de rekening.