Vietnamese gerechten

Vraag de gemiddelde Nederlander om eens even een stuk of tien Vietnamese gerechten op te noemen en waarschijnlijk is dit voor de meeste mensen een onmogelijke opgave. Verder dan de Vietnamese loempia zal menigeen niet komen. Over de Vietnamese gerechten is namelijk niet zo heel veel bekend terwijl ze toch opmerkelijk smaakvol zijn. Zeker de springrolls en de Vietnamese pannenkoeken.

vietnamees eten

Vijfhonderd verschillende traditionele gerechten

Gerechten uit Vietnam kun je beslist veelzijdig noemen en biedt exotische vleessoorten maar ook smaakvolle schotels. Vietnam kent liefst vijfhonderd verschillende traditionele gerechten. In Vietnam geldt witte rijst als basis waaraan later onder meer soep, groenten, vlees en vis toegevoegd worden. In Vietnam eet men bij zo goed als elke maaltijd soep.

Vietnam is ook het land van vers fruit

Behalve van vis is men in Vietnam ook helemaal weg van varkensvlees, kip, rundvlees en gevogelte. Ook voor vers fruit moet je echt in Vietnam zijn, waar men met roze drakenfruit en mango’s over sappig, vers en lekker fruit beschikt. Onder de Vietnamese gerechten neemt ook Banh mi een belangrijke rol. Dit is een belegd stokbroodje met ei en varkensvlees.

Rijstvellen met garnalen, varkensvlees en groenten

Het broodje dateert uit de Franse, koloniale tijd. Wellicht nog belangrijker binnen het aanbod van Vietnamese gerechten zijn springrolls, zowel vers als gefrituurd. Springrolls zijn de alom bekende Vietnamese loempia’s, ofwel rijstvellen met daarin garnalen of varkensvlees en groenten. Banh xeo is een van die Vietnamese gerechten die populair zijn. De pannenkoeken worden met name in de winter gegeten. Ook heerlijk zijn de Vietnamese soepen, en zeker Ho tieu. In deze soep vind je onder meer garnalen, krab en varkensvlees. Net als in Nederland is ook de Vietnamees verzot op barbecues en wordt heerlijk gegeten vaak aan lage tafels en stoelen. In Vietnam gooit men alle soorten groenten, vlees of vis op de barbecue. Meer nog dan in Nederland heeft de barbecue vooral een sociale functie.

Café latte met schuimlaag van eigeel en suiker

Ook ongekend populair binnen het aanbod van Vietnamese gerechten is pho, een luxe variant van noedelsoep. Ben je in een Vietnamees restaurant? Probeer dan zeker ook eens egg coffee, vergelijkbaar met caffé latte en met een schuimlaag van eigeel en suiker. Ach, en uiteraard hoort ook sugarcane (suikerriet) er echt bij in Vietnam. Het suikerriet hakt men in stukjes en vervolgens sabbel je er heerlijk op. Tenslotte; ook groene thee is ontzettend populair in Vietnam. Neem dat dus bij een van de heerlijke Vietnamese gerechten. Je zou alleen al om de gerechten je vakantie in Vietnam vieren.